

Så, vad blev lyckat i Amos och Vildas trädgård i år? Först och främst: I våras - spenat, i höstas - björnbär. Spenaten såddes tidigt i våras och gav fantastisk skörd av först späda blad och sedan större, nästan köttiga, blad. Smaken var otrolig! Saftig och smörig. Inte alls som köpt spenat. Det blev mycket färsk spenat i sallader och på surdegsmackan. Men spenaten var även fantastisk i varma rätter, som t ex en paj från Apulien. Se recept här.
Björnbären kommer på delad första plats. Busken är bara ett år gammal och så rikgivande av stora, saftiga och aromatiska bär. De har avnjutits färska direkt från busken - det allra bästa. Resten ligger i frysen och används som topping på frukostgröt, i over night oats, i kvarg eller yoghurt efter träning.
Annat lyckat är sockerärter och vaxbönor som gett så mycket. Det som inte kunnat ätas direkt ligger i frysen i väntan på att användas som tillbehör till vinterns söndagsgrytor och stekar eller i wok och vegetariska rätter.
Längst bort i potatislandet fick några pumpor växa. Det blev tre stora orange halloweenpumpor och en nakenfröpumpa - väldigt lyckat! Och pumpan har hittills letat sig ner i ett bröd, recept här, och som tillbehör till kyckling, recept här. Potatissorterna var godare i år men gav inte alls lika mycket så att vara självförsörjande till midsommar nästa år kommer bli svårt. I potatislandet har purpurfärgade solrosor vajat i vinden ända in i slutet av oktober. Det är så underbart att kunna klippa färska blommor och ta in bukett efter bukett.
Rabarberplantan som inte är så gammal har för första året gett många stjälkar. Det blev saft men även rabarbervinäger. Det enda man behöver göra är att fylla en flaska med äppelcidervinäger, tillsätta en matsked socker och sedan lägga i skivad rabarber. Ju mer cerise rabarbern är, desto mer rosa blir vinägern.
Grönsaker, frukt och bär är ju som allra godast färska direkt från landet, busken eller trädet. I år har vinbären, framför allt de röda, gett så mycket att det varit möjligt att bara frossa. Detsamma gäller morötter, rödbetor, mangold och rädisor. Även äpplen från ganska unga träd har gett en hel del frukt i år.
Tomaterna blev många, framför allt körsbärstomaten ”Gardeners delight”. Men favorittomaten, olika typer av italiensk bifftomat med köttigt innanmäte, blev få. Nästa år är det nog dags igen att köpa nya fröer. Något måste även göras åt jordgubbarna som sprider sig med revor över allt. Det är roligt att kunna dela med sig av plantor men de tar över trädgårdslandet.
Det som blev mindre lyckat var kål av olika slag som åts upp av kållarver. Purpurärterna fick växa för mörkt då vaxbönorna tog över. Vitlöken gav ganska få och inte så stora huvuden. Nytt utsäde ligger redan i jorden. Myntan tog över i år igen - det går ju att förutse - men med tanke på att nästan ingen mynta används är det nog läge att tänka nytt. Örtagården gav oregano, gräslök, lite persilja, pyttelite salvia, lite timjan, väldigt mycket dragon och citronmeliss men ramslöken börjar växa till sig. Det blev några blandningar av Amos och Vildas örtsalt i år ändå. Det som inte alls gick bra är fänkål, chili, zucchini, luktärter, tomater på friland och en hallonbuske som var jättefin förra året men nu bara dog.
Naturen har i år varit generös med svamp och äpplen. Gula kantareller, några soppar, framför allt smörsopp, rödgul trumpetsvamp och trattkantareller. Svampen har avnjutits på smörstekt bröd, i svampsås och i paj. Resten, som är förvällt, förvaras i frysen där det också finns osötat äppelmos. Några äppelmosburkar är smaksatta med vanilj. Toppen till frukostgröt eller naturell kvarg med hemgjord müsli, recept här.
Att fermentera är ett utmärkt sätt att ta tillvara på det trädgården ger eller det som finns i butiken i säsong. Några exempel är syrad kål och gurka. Recept här.
Om man är riktigt ivrig med att komma igång med planeringen inför nästa år går det faktiskt att förbeställa frökataloger för 2023 redan nu. Men i både webbutiker och fysiska butiker kan man göra riktiga fynd bland förra årets fröer med nedsatt pris. Kolla bara datum för grobarhet.
Snart är det första advent och även om kylan ännu inte riktigt kommit till Amos och Vildas trädgård så är den bokstavligen omstoppad inför vintern. Potatislandet är täckt med presenning och pallkragarna har fått nergrävd bokashikompost som kommer att bli fin gödning nästa år. Där någonstans, när frosten kommer och snöflingorna börjar singla ner och lägga sig som ett täcke över all växtlighet, börjar drömmarna om nästa odlingsår komma. Vad ska få växa hos Amos och Vilda då? Mer blommor! Och grönsakerna ska få större plats i fluffigare jord i djupare kragar för att kunna ge mer skörd. Och pumpor! Blågrå myskpumpa och vit ”Cotton Candy”-pumpa - tänk så vackert! Men tills dess njuter Amos och Vilda av årets förädlade skörd.