Det här är en vegetarisk variant på den irländska traditionella rätten Shepherds pie, eller fåraherdens paj, som är gjord med lammfärs. Det går såklart bra att tillsätta kött om man så vill.
Du behöver:
Blandade rotfrukter, t ex morot, palsternacka, rotselleri och kålrot
gul lök
purjolök
champinjoner
smör och olivolja
tomatpuré
worcestershiresås
grönsaksbuljong
timjan
salt och peppar
vatten
röda linser
potatis
mjölk
smör
riven muskotnöt
salt och peppar
1. Skala, tärna och hacka eller riv rotfrukter, lök och svamp. Fräs en stund i smör och olivolja på medelvärme så ytan blir karamelliserad.
2. Tillsätt någon matsked tomatpuré och en skvätt worcestershiresås och låt fräsa en liten minut.
3. Tillsätt grönsaksbuljong, timjan, salt och peppar, täck med vatten så att det precis täcker och häll i några matskedar röda linser om du vill ha extra protein.
4. Låt grönsaksgrytan sjuda försiktigt under lock antingen så länge så att grönsakerna och linserna hinner bli mjuka men det går också bra att låta grytan stå och puttra en timme. Då hinner smakerna utvecklas ännu bättre.
5. Gör under tiden potatismoset genom att koka skalad potatis mjuk i saltat vatten. Häll av kokvattnet, tillsätt så mycket smör du känner för och ett par deciliter mjölk. Vispa fluffigt med elvisp, salta, peppra och riv i muskotnöt. Smaka!
6. Häll sedan grönsaksgrytan i en ugnsfast form och klicka potatismoset över. Gratinera tills moset fått fin färg och det bubblar runt kanterna. Servera med kokta ärter.
