top of page

FREDAG Citronrisotto med råstekt sparris

4 portioner

ca 4 pers

1 liten gul lök

3 vitlöksklyftor

3 dl arborio- eller carnaroliris

1-2 dl vitt vin

1 liter grönsaksbuljong

1 stor citron, ekologisk obesprutad

2-3 dl riven parmesanost


sparris


  1. Värm grönsaksbuljong.

  2. Finhacka lök och vitlök och fräs på medelvärme i rikligt med olivolja så löken blir mjuk men inte stekt.

  3. Tillsätt riset och låt det steka i någon minut för att suga åt sig av oljan.

  4. Tillsätt vinet och låt det koka bort. Rör hela tiden.

  5. Tillsätt sedan buljongen, en slev i taget så riset hinner suga upp buljongen. Rör hela tiden. Fortsätt mata risotton med buljong. Reglera värmen så att det hela tiden är varmt men det ska inte sjuda eller koka.

  6. Efter ca 15 min, smaka på riset. Det ska vara genomkokt utan hård kärna men ändå med tuggmotstånd.

  7. Riv i skalet av citronen och pressa i saft. Först från halva citronen, smaka, sedan kanske mer? Tillsätt även osten och fortsätt smaka av med salt och peppar. Låt risotton vila 5 min.

  8. Råstek sparrisen på hög värme i olivolja. Servera med risotton.

bottom of page