Om du har energi och hinner ger hembakat hamburgerbröd en extra dimension till hamburgaren. Själva burgaren gör jag oftast väldigt enkelt. Välj en bra färs, dela den i lagom stora bitar och platta bara till den lite. Grilla eller stek och salta och peppra ytan på köttet. Servera med hemgjord majonäs, saltgurka, lök, sallat och tomat.
Hamburgerbröd
6 dl mjölk
50 färsk jäst
2 tsk salt
1 msk honung
13 dl vetemjöl
Värm mjölken till 37 grader och smula ner och rör ut jästen.
Tillsätt salt och honung.
Arbeta ner mjölet lite i taget till en smidig deg.
Låt jäsa 1-2 timmar.
Dela degen i 12 bitar, rundriv varje del, d v s rulla mot en mjölad yta så det formas en jämn boll. Platta till och lägg på en bakplåtsklädd plåt.
Låt hamburgerbröden jäsa 30-45 minuter.
Värm ugnen till 210 grader.
Pensla bröden med uppvispat ägg och grädda 15-20 minuter.
Låt svalna på galler.
