top of page

FREDAG Karl Johansvamp-risotto med charkuterier

4 portioner

Det är inte svårt alls att laga en god risotto. Och man behöver inte passa överdrivet mycket på den heller.


en liten gul lök

3 vitlöksklyftor

ev 1 stjälk stjälkselleri

Karl Johansvamp, en näve torkad, eller annan valfri svamp

3 dl arborio- eller carnaroliris

2,5 dl vitt vin

8-10 dl grönsaksbuljong (av bra kvalitet)


1 msk smör

rikligt med riven parmesanost eller pecorinoost

hackad persilja

  1. Värm buljongen i en separat kastrull och ta fram en soppslev.

  2. Fräs mycket finhackad gul lök, vitlök och selleri i smör och olivolja på medelvärme så det blir glansigt och mjukt utan att ta färg. Tillsätt svampen.

  3. Tillsätt riset och låt det fräsa med en liten stund så riskornen suger åt sig lite av matfettet.

  4. Tillsätt vinet under omrörning. Låt det koka bort nästan helt.

  5. Tillsätt nu buljongen, ett par slevar i taget. Rör i riset så stärkelsen lossnar och skapar en krämighet. Man behöver inte röra precis hela tiden men det är bra att stanna kvar vid spisen och ha koll. Tillsätt mer buljong, rör om, vänta på att riset suger upp buljongen, tillsätt mer buljong o s v.

  6. Smaka på riset efter ca 15 min. Det ska ha kvar en liten kärna men samtidigt inte fastna i tänderna, så att säga.

  7. När riset känns precis klart, tillsätt smöret och osten. Stäng av värmen. Smaka av med ev mer salt och även peppar.

  8. Lägg upp på varma tallrikar. Strö lite hackad persilja över, mer ost och servera med goda charkuterier och en sallad.

bottom of page