top of page

FREDAG Klassiska hamburgare på gotlandsnötfärs

4 portioner

Det här är egentligen inget recept, bara en idé om en fredagsmiddag som alltid går hem. Och när råvarorna är bra och väl omhändertagna blir det extra gott. Majonäs är enkelt att göra själv! Recept på hamburgerbröd finns i Amos & Vildas Vårbok. Servera burgaren med pommes och en god grillsås!


1 ägg, hela ägget

1 msk svensk senap

1 msk färskpressad citronsaft

3 dl neutral olja

lite salt

lite nymalen vitpeppar

en gnutta socker


nötfärs, bra kvalitet

salt och peppar


hamburgerbröd

skivad tomat

tunnskivad lök, gärna silverlök

smörgåsgurka

sallatsblad

en god grillsås

pommes, om man vill

  1. Sätt på ugnen och tillaga pommes frites.

  2. Ta fram en mixerstav/food processor. Mixa ägg, senap och citronsaft i behållaren och droppa i olja, lite i taget. Om majonäsen blir för fast i konsistensen går det bra att späda med lite kallt vatten. Ta lite i taget för att se att konsistensen blir bra.

  3. Krydda med lite salt, en gnutta socker och peppar. Smaka av och ställ åt sidan.

  4. Forma färsen till jämna, platta burgare på en blöt skärbräda. Hetta upp en grill- eller stekpanna. Häll i lite olja och steka hamburgarna. Om färsen är av bra kvalitet, av nöt- eller lammkött och riktigt färsk går det bra att lämna en rosa kärna. Stek annars igenom dem helt.

  5. Förbered tillbehören.

  6. Servera burgarna genom att bre lite majo på varje brödhalva, lite grillsås, en skiva sallat, köttet, lök, tomat och smörgåsgurka. Njut!

bottom of page