Servera korven med hemgjord cole slaw med kummin.
Du behöver:
en klyfta vitkål
en morot
ett par matskedar majonäs (gärna hemgjord)
ett par matskedar creme fraiche eller gräddfil
äppelcidervinäger
lite socker
kumminfrön (inte spiskummin)
salt och peppar
En korv du tycker är god. Så många som du tror att du och familjen äter.
Korvbröd, köpt eller hembakat (se recept längst ner)
Amos och Vildas recept innehåller inte alltid måttangivelser. Den främsta anledningen till det är att vi inte tänker på mat på det sättet, inte heller lagar vi mat så. Ett recept är en utgångspunkt att finna inspiration ifrån. Testa och smaka dig fram till vad du och din familj tycker är gott och vill äta mer eller mindre av. Det ger frihet, lust och kreativitet i köket!
1. Strimla vitkålen så tunt du kan. Lägg i en skål.
2. Skala och riv moroten och lägg i samma skål.
3. Blanda ner majonäs och creme fraiche eller gräddfil.
4. Rosta ett par teskedar kumminfrön i en torr stekpanna och blanda ner.
5. Smaka av cole slawn med vinäger, socker, salt och peppar. Den kan med fördel stå och dra i kylen ett tag innan servering.
6. Stek eller grilla korven, värm bröden. Servera med ketchup, senap, hackad färsk lök eller rostad lök. Kanske några smågurkor vid sidan? Gott en fredagskväll!
Korv- eller hamburgerbröd
5 dl mjölk
50 g smör
0,5 dl vatten
50 g färsk jäst eller 1 paket torr jäst (12g)
0,5 dl socker
2 tsk salt
Ca 14 dl vetemjöl (Eller en blandning av 10 dl vetemjöl och 4 dl grahamsmjöl.)
1 ägg
0,5 dl mjölk
Sesamfrön, gärna både vita och svarta
Värm mjölk, vatten och smör i en kastrull till 37 grader (fingervarmt) för färsk jäst. För torr jäst värms degvätskan till 45 grader.
Häll degvätskan över jästen i en bunke eller en assistent och rör tills jästen är upplöst.
Rör ner socker och salt.
Tillsätt mjölet lite i taget och rör hela tiden. Arbeta degen för hand eller i maskin tills den känns slät och lättarbetad.
Låt jäsa i bunken under bakduk till dubbel storlek, ca 1 timme.
Sätt ugnen på 210 grader.
Häll ut degen på en väl mjölad yta. Dela degen i 24 lika stora delar. Rulla till bollar eller avlånga korvbröd och lägg på en bakplåtsklädd plåt.
Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
Vispa ägg och mjölk i en skål och pensla bröden. Strö sesamfrön på.
Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter.
Låt svalna på galler.