Tarte flambeé är som en pizza från Nordfrankrike och Sydtyskland. Här används vetesurdegsgrund och resultatet blir smakrikt, knaprigt och segt på samma gång. Vi gjorde två varianter. En med kantareller, stekt bacon och timjan och en med camembertost, fikonmarmelad och grön chili.
4 tarte flambeé
3 dl surdegsgrund, matad inom de senaste 12 timmarna
2 dl creme fraiche
4 msk dijonsenap
4 dl riven, smakrik ost
Fyllning 1:
stekta kantareller
stekt bacon
timjan
Fyllning 2:
camembert
fikonmarmelad
färsk grön chili
Sätt ugnen på 250 grader.
Hetta upp två gjutjärnsstekpannor på spisen. Stäng av värmen och bred ut 1 dl surdegsgrund i varje panna. Ringla lite olivolja och strö lite salt över. Sätt in pannorna i ugnen och låt dem tillagas i 5-10 min. Ta ut dem och lägg på galler. Gör likadant igen så det totalt blir 4 bottnar.
Bred cremefraiche och dijonsenap över bottnarna och strö ost över. Fördela sedan fyllningarna, två bottnar till varje fyllning.
Sätt in i ugnen i 5-10 min eller tills de fått fin färg. Servera med en grönsallad och en god vinägrette.