top of page

LÖRDAG Aromatisk indisk curry med pilaffris

4 portioner

Curryn kan man göra med vilket kött eller grönsaker man önskar. Det går bra att långkoka såsen för att få fram alla smaker om man vill göra rätten vegetarisk. Väljer man kött blir rätten godast med kött som krävet lite längre koktid, t ex högrev, fläskkarré eller kycklinglårfilé. Kryddorna går bra att byta ut mot en färdig indisk kryddblandning - garam masala. Servera med en sval raita med tomat, gurka, koriander och vitlök samt mango chutney.


1 kg valfritt kött eller motsvarande mängd grönsaker, t ex potatis och blomkål

2 msk korianderfrö

2 msk spiskumminfrö

2 msk fänkålsfrö

1 msk bockhornsklöver

5 st hela kryddnejlikor

1 msk malen kanel

1 stor gul lök

2 burkar krossade tomater

2 msk socker

grädde


1 gul lök

lite socker

basmatiris

0,5 msk senapsfrö

1 buljongtärning


turkisk yoghurt

färsk koriander

tomat

gurka

vitlök

  1. Rosta alla kryddor i en gryta tills det dofta aromatiskt. Passa ordentligt så inte kryddorna bränns. Mal dem i en mortel eller en elektrisk kryddkvarn.

  2. Skär köttet i bitar och bryn i smör och olja. Tillsätt hackad lök, kryddorna och krossade tomater. Späd med vatten så det precis täcker och tillsätt socker. Sockret behövs för att kryddornas aromer ska komma fram på bästa sätt. Salta och peppra. Låt grytan koka 1-3 timmar.

  3. Tillsätt lite grädde på slutet för att runda av smakerna och smaka ev av med mer socker.

  4. Strimla lök tunt och bryn på medelvärme i smör i en stekpanna med höga kanter tillsammans med lite socker. Tillsätt ris, häll över rätt mängd vatten, lite senapsfrö och buljongtärning. Låt riset koka upp, rör om så buljongtärningen löser sig, sätt på ett lock och dra ner värmen. Koka i 20 min.

  5. Rör ihop raitan: Yoghurt, finhacka gurka, tomat, massa strimlad koriander och lite pressad vitlök. Salta och peppra.

  6. Servera curryn med pilaffriset, raitan och mango chutney.

bottom of page