top of page

LÖRDAG Lammstek med rosmarin och len palsternackcrème

4 portioner

Aldrig testat palsternackspuré? Det är sagolikt gott - testa! Tillsammans med lammet, potatisen, bönorna och syran från myntavinägretten blir detta en riktigt god helgmiddag.


Du behöver:

Ugn: 200 grader

lammstek

rosmarin

vitlök

olivolja

salt och peppar

 

färsk mynta

socker

rödvinsvinäger

potatis

palsternacka

smör

mjölk

haricot vertes

vitlök

1. Sätt ugnen på 200 grader. 

2. Krydda hela lammsteken runt om med rikligt med salt, peppar och hackad färsk eller torkad rosmarin, pressad vitlök och olivolja. Lägg i en ugnsfast form, stick in en stektermometer och tillaga i ugnen tills innertemperaturen är ca 65 grader (medium-rosa). När den nått 65 grader behöver köttet vila i minst 15 min innan man börjar skära i det. 

3. Hacka en bunt färska myntablad fint och lägg i en skål. Strö över ett par matskedar socker och lika mycket vinäger. Blanda och låt stå tills maten är färdigt. 

4. Skala potatis och skiva dem nästan helt igenom. De ska fortfarande hålla ihop. Ringla över olivolja, salta och peppra. Sätt in i ugnen i slutet av lammets stektid.

5. Skala, skiva och koka palsternackan riktigt mjuk i saltat vatten. Mixa med en klick smör och en skvätt mjölk. Salta och peppra och smaka av. 

6. Stek haricot vertesen i olivolja med pressad vitlök och salt. 

7. Skär upp lammet och häll skyn i botten av formen över. Servera med tillbehören och njut!

bottom of page