top of page

MÅNDAG Persiljejärpar med lök- och svampsås

4 portioner

fläskfärs, eller annan färs

ströbröd

mjölk

ägg, 1ägg per 500 g färs

färsk, finhackad persilja

lökpulver

salt och vitpeppar


små champinjoner

gul lök

grädde

buljong


smör att steka i

kokt potatis

  1. Lägg färs, lite ströbröd, en skvätt mjölk, ägg, hackad persilja, lökpulver, lite salt och peppar i en stor skål. Blanda till en slät och smidig färs. Låt färsen stå och svälla en stund. Provstek en klick, smaka och justera ev salt och peppar.


  2. Koka potatis.

  3. Forma järpar, avlånga köttbullar, i handen med hjälp av en sked. Stek i smör så de får fin färg. Lägg över på en tallrik.

  4. Skala och skiva löken tunt. Stek den mjuk i samma stekpanna som järparna stektes i. Häll över grädde och buljong och tillsätt små champinjoner. Låt såsen koka ihop.

  5. Lägg sedan tillbaka järparna i såsen och låt dem sjuda en stund så de blir tillagade helt igenom.

bottom of page