top of page

MÅNDAG Rödvinsbräserad lammbog med ugnsrostad potatis

4 portioner

Det här lammet blir himmelskt! Det får ugnsbräsera i 3-5 timmar, sköter sig helt själv och blir smältande mört. Extra gott blev det nog för att köttet kom från en gård i närheten där jag sett djuren gå och där jag pratat med ägaren. Och ugnsbakad vitkål är så otippat fantastiskt gott. Prova!


lammbog, ca 2-3 kg, jag hade även lammhals då jag köpt ett helt lamm

3 dl rött vin

3 dl vatten

örtsalt

peppar

torkade örter t ex rosmarin och timjan

vitlök eller vitlökspulver


blomkål

potatis

vitkål


hackad persilja


  1. Sätt ugnen på 150 grader.

  2. Lägg köttet i en ugnsfast form och häll över vin, vatten och kryddor.

  3. Täck formen med aluminiumfolie eller en plåt och ställ in i ugnen. Tillaga i 3-5 timmar.

  4. Kolla att köttet är mört genom att försöka sära på det med två gafflar. Täck igen och ställ åt sidan.

  5. Dra upp värmen på ugnen till 220 grader.

  6. Dela potatis och lägg i en ugnsfast form tillsammans med blomkålsbuketter och stora bitar vitkål. Ringla över olivolja och örtsalt och peppar. Ställ i ugnen i 25 min.

  7. Ta bort det översta lagret smält fett i formen där lammet tillagats så det nästan bara finns rödvinssky kvar.

  8. Servera lammet med potatisen, grönsakerna och rödvinsskyn samt grovt hackad persilja över.

bottom of page