Att grava sin egen lax är busenkelt och dessutom prisvärt i jämförelse med om man köper färdiggravad lax. Dessutom får laxen både bättre konsistens och smak!
Gravad lax
1 laxsida, ca 1-1,5 kg, fryst i minst 2 dygn pga risk för parasiter, tinad
0,75 dl finsalt
1 dl socker
0,5 msk hel, stött vitpeppar
dill, gärna färsk i bunt eller kruka men fryst går också bra
Dillstuvad potatis (4-6 pers)
nykokt potatis
6 dl gräddmjölk (blanda så mycket du vill av varje sort)
3 msk vetemjöl
salt, vitpeppar, socker
finhackad dill
Gravad lax
Dela laxsidan i två jämnstora bitar.
Blanda salt, socker och stött vitpeppar i en skål.
Lägg ena laxbiten i en form med kanter, t ex en ugnsform. Strö salt- och sockerblandningen jämnt över ena laxbiten. Lägg rikligt med dill ovanpå. Lägg sedan en andra laxhalvan ovanpå. Täck formen och ställ in i kylen.
Grava laxen i 2 dygn. Ta ut laxen och vänd på den efter 1 dygn.
Skölj eller torka av salt- och sockerblandningen och skiva laxen tunt. Servera! Eventuella rester kan förvaras i kyl i upp till en vecka. Jättegott tillsammans med äggröra till helgbrunchen.
Dillstuvad potatis
Häll gräddmjölken i en kall kastrull och sätt den på spisen. Vispa ner mjölet och se till att det är klumpfritt. Sätt på värmen på medelvärme.
Vispa såsen tills den tjocknar. Smaksätt med salt, vitpeppar och lite socker. Smaka av! Vänd till sist ner massa finhackad färsk dill och servera till laxen med en god sallad.