tomatpuré
bulgur
grönsaksbuljong
köttfärs, valfri sort, ca 100-150 gr per person
1 ägg, per 500 g färs
1-2 msk ströbröd
rökt paprikapulver
lökpulver
salt och peppar
gräddfil eller creme fraiche
färska örter, t ex basilika, persilja, dill
ev lite majonäs
salt och peppar
Värm en kastrull till bulgurn. Hetta upp lite olivolja och fräs en klick tomatpuré i oljan på medelvärme. Häll i bulgur, vatten (mängd enligt förpackning) och grönsaksbuljong. Bulgurn får en god och fyllig smak.
Rör köttfärs, ägg, ströbröd och kryddig till en smidig färs. Forma stora köttbullar och stek i olivolja på först hög värme så de får färg, sänk sedan värmen och låt köttbullarna steka klart under lock. Känn på dem så de är fasta i konsistensen. Då är de klara.
Blanda under tiden gräddfil med örter och kryddor till örtsåsen.
Servera köttbullarna med bulgur, sås och grönsaker.