top of page

SÖNDAG Grekisk lammgryta med tomat och kanel

4 portioner

Du behöver:

Ugn: 150 grader

4 lammlägg eller 1 kg grytbitar av lamm

salt och peppar

2 burkar hela tomater

2 stora gula lökar

5 vitlöksklyftor

3 dl vitt vin

2-3 kanelstänger

1 msk torkad oregano

2-3 lagerblad

vatten

1. Salta och peppra lammköttet.

2. Klipp tomaterna till mindre bitar i burken, skala och skiva lökarna, skala och skiva vitlöken. 

3. Varva kött, tomater, lök och vitlök i grytan. Häll på vin, tillsätt kanelstänger, oregano och lagerblad. Fyll upp med vatten så att det precis täcker.

4. Ställ grytan i ugnen. Den här grytan kan ställas in i ugnen på förmiddagen och ätas på kvällen. Då behöver ugnstemperaturen vara lite lägre, kanske 100-120 grader. Den kan också stå så länge så att köttet precis hinner bli mört. 

5. Servera den här grytan med sina milda, aromatiska smaker med kokt ris, en god grekisk sallad med bra fetaost och smakrika oliver, olivolja och torkad oregano strösslad över. En bit surdegsbröd och ett glas rött vin och man har en väldigt trevlig söndagsmiddag!

bottom of page