top of page

SÖNDAG Helstekt fläskkarré med örter och gräddsky

4 portioner

Du behöver:

4-6 personer

1-1,5 kg fläskkarré

torkad timjan och rosmarin

salt och peppar

olivolja

1-2 dl grädde

vatten

en skvätt vin om man vill

blandade grönsaker att koka i grönsaksbuljong 

smör

persilja

kokt ris eller potatis

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Lägg fläskkarrén i en ugnsfast form, krydda och ringla över olivolja. "Smörj" in köttet med kryddorna och oljan så att det blir smak överallt. 

3. Stick in en köttermometer och sätt den på 72 grader, alternativt låt köttet stå i ugnen i ca 1,5 timme. Utan termometer har man dessvärre sämre koll på innertemperatur och resultat.

4. Ta ut köttet och låt det vila. Det kommer inte bli kallt. 

5. Koka ris och grönsaker. Blanda grönsakerna med en klick smör och strö persilja över. 

6. Ta upp köttet på en skärbräda. Häll ca 2 deciliter vatten i formen och skrapa ur all smak som köttet släppt. Häll buljongen i en kastrull och tillsätt ev vin och lite grädde. Koka upp och smaka av. 

7. Skär köttet i skivor och servera med tillbehör. Gelé är såklart gott till. Trevlig söndagmiddag!

bottom of page