Du behöver:
4-6 pers
Ugn: 200 grader
Köttfärssås
olivolja
800 g färs
ev. 100 g rimmat sidfläsk
1 gul lök, hackad
vitlök, så mycket eller lite du vill ha
3 msk tomatpuré
1-2 dl vitt eller rött vin
4 burkar hela tomater
vatten
1-2 msk torkade örter, t ex basilika, mejram, oregano
2 tsk socker
salt och peppar
Béchamelsås
1,5 liter mjölk
3 dl grädde
1 dl vetemjöl
salt, peppar och socker
riven muskotnöt
500 g lasagneplattor
riven ost, t ex parmesanost
1. Hetta upp ett par matskedar olivolja i en traktörpanna eller gryta. Fräs färsen, sidfläsket och hackad gul lök och pressad vitlök. Låt färs och lök få fin färg.
2. Tillsätt tomatpurén och stek en stund. Sedan vin och burktomater. Späd köttfärssåsen med vatten genom att skölja ur tomatburkarna och hälla i det i såsen. 3-4 dl vatten räcker.
3. Krydda med örter, salt, peppar och socker. Låt sjuda minst 20 min, gärna mycket längre.
4. Häll mjölk, vatten och vetemjöl i en kall kastrull eller gryta. Vispa ut mjölet och sätt sedan på värmen. Låt koka upp och vispa hela tiden så att såsen inte bränner i botten. Sjud i 5 minuter och smaksätt med salt, peppar, lite socker och riven muskot.
5. Montera lasagnen genom att varva köttfärssåsen och béchamelsåsen mellan lasagneplattorna i en ugnsfast form. Toppa det översta lagret med béchamelsås och strö över riven ost, gärna parmesan.
6. Grädda i ugnen i 20-30 min. Låt stå och vila i rumstemperatur i 10 min innan servering.