top of page

SÖNDAG Klassisk lasagne

4 portioner

Du behöver:

4-6 pers

Ugn: 200 grader

Köttfärssås

olivolja

800 g färs

ev. 100 g rimmat sidfläsk 

1 gul lök, hackad

vitlök, så mycket eller lite du vill ha

3 msk tomatpuré

1-2 dl vitt eller rött vin

4 burkar hela tomater

vatten 

1-2 msk torkade örter, t ex basilika, mejram, oregano

2 tsk socker

salt och peppar

Béchamelsås

1,5 liter mjölk

3 dl grädde

1 dl vetemjöl

salt, peppar och socker

riven muskotnöt

500 g lasagneplattor

riven ost, t ex parmesanost

1. Hetta upp ett par matskedar olivolja i en traktörpanna eller gryta. Fräs färsen, sidfläsket och hackad gul lök och pressad vitlök. Låt färs och lök få fin färg.

2. Tillsätt tomatpurén och stek en stund. Sedan vin och burktomater. Späd köttfärssåsen med vatten genom att skölja ur tomatburkarna och hälla i det i såsen. 3-4 dl vatten räcker.

3. Krydda med örter, salt, peppar och socker. Låt sjuda minst 20 min, gärna mycket längre. 

4. Häll mjölk, vatten och vetemjöl i en kall kastrull eller gryta. Vispa ut mjölet och sätt sedan på värmen. Låt koka upp och vispa hela tiden så att såsen inte bränner i botten. Sjud i 5 minuter och smaksätt med salt, peppar, lite socker och riven muskot.

5. Montera lasagnen genom att varva köttfärssåsen och béchamelsåsen mellan lasagneplattorna i en ugnsfast form. Toppa det översta lagret med béchamelsås och strö över riven ost, gärna parmesan. 

6. Grädda i ugnen i 20-30 min. Låt stå och vila i rumstemperatur i 10 min innan servering.

bottom of page