top of page

SÖNDAG Rostbiff med palsternackscrème

4 portioner

Den som ännu inte provat palsternackscreme borde verkligen göra det! Det är så överraskande gott. Testa!


rostbiff, färsk

örtsalt

olivolja


palsternacka

smör

mjölk eller grädde


rotselleri

fetaost


potatis

rött vin

smör

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Bryn rostbiffen runtom i olivolja i en stor ugnsfast gryta så den får fin färg. Krydda med örtsalt och peppar. Stick en stektermometer i tjockaste delen av köttbiten, sätt termometern på 62 grader för "medium"/rosa och sätt in grytan i ugnen.

  2. Skala palsternacka och skär i bitar. Koka bitarna mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, tillsätt mjölk eller lite grädde och salt och peppar. Mixa cremen slät.

  3. Ta ut rostbiffen och låt den vila minst 30 min under lock eller lite folie.

  4. Höj värmen på ugnen till 220 grader. Skala och skär rotselleri i tjocka skivor. Lägg i en ugnsfast form, ringla över olivolja och örtsalt. Lägg på slutet på lite fetaost som blir krämig och ljum tillsammans med rotsellerin.

  5. Skär potatis i klyftor, ringla över olivolja, salt och peppar och baka i ugnen samtidigt som rotsellerin.

  6. Häll av skyn från rostbiffen i en kastrull. Späd med vatten och rött vin. Låt koka upp och sjud en liten stund. Avrunda skyn med en klick smör och lite socker. Smaka och salta och peppra om det behövs.

  7. Skär rostbiffen i tunna skivor och servera med palsternackscreme, rostad potatis och rotselleri och rödvinssky. Trevlig söndagsmiddag!

bottom of page