Det är inte nödvändigt att göra en bechamel för att få en god lasagne. Det blir faktiskt väldigt gott enbart med en krämig köttfärssås.
färs, t ex fläskfärs
gul lök, hackad
vitlök, pressad
morötter, rivna
palsternacka, riven
krossade tomater
lökpulver
vitlökspulver
torkad basilika
torkad oregano
ev en skvätt vin om man har
grädde
salt och peppar
en gnutta socker
lasagneplattor
riven ost, gärna parmesanost
Hetta upp en stor gryta och fräs färsen på hög värme i olja eller smör så att den får fin färg.
Förbered under tiden löken, vitlöken, morötterna och palsternackan och tillsätt dem till färsen. Låt fräsa med en stund.
Häll över krossae tomater, lökpulver, vitlökspulver, torkad basilika och oregano och vin. Späd med vatten och häll ev över en skvätt vin. Häll på så mycket grädde du vill ha. Det är bra om såsen är ganska lös eftersom lasagneplattorna kommer att suga åt sig vätska när lasagnen gräddas.
Låt såsen koka ihop en stund om krydda ordentligt med salt, peppar och lite, lite socker.
Sätt ugnen på 200 grader.
Varva såsen till en början längst ner i botten tillsammans med lasagneplattor, färska eller torkade. Se till att det finns rikligt med sås över att täcka ovansidan med. Avsluta med att strössla riven ost ovanpå.
Grädda i ugn, 20-30 min. Gör under tiden en ordentlig sallad och en god vinägrett. Ett litet glas rött till är kanske ett måste?