Det här är lite pyssligt och det tar en stund att baka dessa piroger. Men det blir många, ca 18 stycken, och receptet går såklart att dubbla för att få ännu fler piroger att lägga i frysen till mellanmål eller en snabb middag med grönsaker eller lite surkål och inlagd gurka. Titta på videon för att se hur jag bakar dem.
Deg
4 dl surdeg, vete-
5 dl vatten
25 g jäst, eller motsvarande mängd torrjäst,
alternativt några korn jäst om degen får långjäsa kallt, minst 8 timmar
1 msk salt
1 dl vetekli
9 dl vetemjöl
Köttfärsfyllning
1 kg färs, valfri sort
1-2 msk paprikapulver
1-2 msk tomatpuré
1 msk lökpulver
1 msk vitlökspulver
Kycklingfyllning
700 g kycklinglårfilé
1 gul lök
1-2 morötter
2 dl ärter
grädde
mjölk
kycklingbuljong
maizenaredning
Sätt degen genom att blanda surdeg, vatten, jäst och salt i en stor bunke. Tillsätt sedan vetekli och vetemjöl lite i taget och blanda så det blir en smidig deg. Degen behöver inte knådas. Lägg en handduk över och låt jäsa 1-2 timmar alternativt kallt över natten. Då behövs inte lika mycket jäst.
Fräs köttfärsen i olja eller smör så den får fin färg. Krydda med paprikapulver, tomatpuré, lökpulver och vitlökspulver. Späd med lite vatten och låt färsen småsjuda på svag värme tills vattnet kokat bort. Rör om då och då. Salta och peppra. Ställ åt sidan och låt svalna lite.
Skär kycklingen i tunna strimlor och fräs i olja eller smör så den blir gyllene. Tillsätt finhackad lök och morot. Häll över lite grädde och mjölk så att det precis täcker. Lägg i en buljongtärning och låt såsen koka ihop en stund. Salta och peppra. Red såsen till ganska tjock konsistens med maizenaredning. Ställ åt sida och låt svalna en stund.
Stjälp ut degen och dela den i 18 delar. Platta ut en del på mjölat bakbord. Lägg ett par matskedar av någon fyllning, vik degen runt fyllningen till ett litet paket och nyp ihop ändarna ordentligen så ingen fyllning läcker ut.
Pensla pirogerna med uppvispat ägg. Gör några små hål på ovansidan så ånga kan pysa ut under gräddningen.