800 g kycklinglårfilé
blandade färska örter
salt och peppar
färska rödbetor
1 gul lök
1-2 klyftor vitlök
3 dl Arborioris eller Carnaroliris
1-2 dl vitt vin
1 liter grönsaksbuljong
2 dl riven parmesanost
salt och peppar
blandad svamp, gärna kantareller, Karl Johan (Stensopp) eller champinjoner
smör
gurka
olivolja
Värm 1 liter vatten och tillsätt grönsaksbuljongtärningar eller fond.
Sätt ugnen på 210 grader.
Lägg kycklingen i en ugnsfast form och strö färska örter över. Lägg färska, rensade rödbetor runt om. Ringla över olivolja och salta och peppra. Baka i ugnen i 30-40 minuter.
Fräs finhackad lök och vitlök mjuk i lite olivolja. Tillsätt riset och låt det steka med så det suger åt sig av oljan.
Häll över vitt vin och låt det koka bort under omrörning.
Mata sedan i grönsaksbuljong lite i taget. Rör då och då.
Stek svampen krispig i smöret.
När risotton är krämig och riset genomkokt men har lite tuggmotstånd är den klar. Vänd då ner parmesanosten.
Blanda tärnad gurka med lite olivolja och salt och peppar.
Servera kycklingen med risotton och gurksalladen.