top of page

Jag heter Cecilia Pramberg Priebe och jag älskar mat! Jag älskar att äta mat, att laga mat, att handla mat, att tänka på mat, att prata om mat, att titta på när andra lagar mat… Jag till och med tjuvkikar i andras varukorgar i mataffären för att jag är så nyfiken på vad andra äter.

Med den här bloggen försöker jag förena mitt livs passioner -

odla - laga - äta - läsa.

Mat har alla människor gemensamt, av naturliga skäl. Alla måste äta! Och vårt förhållande till mat säger något, eller en hel del, om vilka vi är och vilka värderingar vi har. Det är i och för sig aldrig något jag gett någon större uppmärksamhet.  Det som känns viktigt för mig är det kreativa, lustfyllda och estetiska med att varje dag vara i köket och laga mat. Även om det ibland måste gå snabbt så vill jag ändå att resultatet ska bli något att njuta av vid bordet.

I väldigt unga år “lagade” jag mat i sandlådan i en upp-och-nedvänd frisbee som blev stekpannan. Jag var mycket engagerad att samla in olika “kryddor” och “grönsaker”. Någon växt såg ut som dill, maskrosblad blev sallad och sanden blev köttfärs. Jag gjorde egna inläggningar med det jag hittade. Växterna la jag i en liten hink eller en glasburk, täckte med vatten – väntade. Och efter några dagar började det lukta riktigt surt. Klart! Jag lovar att ingen hade visat mig hur man sätter en surdeg eller syrar grönsaker. Ändå var leken självklar och naturlig – samla det som finns i naturen, tillaga, äta.

Ett annat lustfyllt matminne är en bok som mina föräldrar läste för mig. Boken hette “Lantmusen och Stadsmusen”, en bearbetad version av en av Aisopos fabler. Den praktiskt lagda lantmusen får en dag meddelande om att den sofistikerade stadsmusen kommer på besök. Lantmusen sätter genast igång med att städa och feja hemma. Han fiskar en fisk, skördar grönsaker i sitt trädgårdsland och svänger ihop en delikat måltid som han delar med sin gäst. Denna lilla episod talar till något ursprungligt i mig. Att med handlingskraft skapa något med egna händer och sedan dela det med någon annan handlar om kreativitet, gästfrihet och gemenskap. För mig har matlagning alltid varit en osjälvisk kreativ handling där mitt mål är att dela med mig och njuta tillsammans, oavsett om det är vardag eller fest.

Jag hoppas kunna inspirera till mer matlagning, en god måltid, en hel del odling och en massa läslust. Gärna tillsammans med barnen om du har några i din närhet. Med den här bloggen försöker jag förena mitt livs passioner - odla, laga, äta, läsa. 

bottom of page