
4-6 personer
500 g färs, valfri sort
1 gul lök
2-3 dl förvälld svamp, t ex trattkantareller, Karl Johansvamp eller gula kantareller alternativt 250 g champinjoner
2-3 vitlöksklyftor
5 dl gräddmjölk, vispgrädde blandat med mjölk, valfri mängd av varje
2 köttbuljongtärningar
timjan, torkad eller färsk
salt och peppar
800 g potatis, fast sort
riven ost
Sätt ugnen på 200 grader.
Fräs färsen i olja i en stekpanna med höga kanter. Tillsätt hackad gul lök, svamp och pressa i vitlök. Tillaga en stund så löken, svampen och vitlöken blir mjuka.
Häll över gräddmjölk, tillsätt buljong och timjan. Smaka av med salt och peppar. Låt småsjuda ca 10 min.
Skiva under tiden potatisen tunt och lägg i en stor ugnsfast form.
Häll över färssåsen och rör runt lite så allt blandar sig. Strö riven ost ovanpå.
Grädda i 30-40 minuter i ugnen. Prova så att potatisen är genomkokt.
Servera med kokta grönsaker och surkål eller en blandad sallad.